Blog

Na het HBO doorstromen naar een master?

By

oktober 9, 2014

Uncategorized

Nu bijna driekwart van de hbo’ers een studie volgt met ongunstige vooruitzichten lijkt het voor de hand te liggen dat velen van hen hun studie willen vervolgen met een wo master. Dit is echter niet zo makkelijk als hen ooit werd voorgespiegeld. Masteropleidingen hebben nu het recht om te selecteren en pre-masters worden steeds zwaarder. Het is voor veel hbo’ers van belang dat zij al in hun tweede jaar onderzoeken wat hun mogelijkheden zijn, dan kunnen ze hun keuzevakken hier nog op aanpassen. Overigens geldt dit ook, maar dan in mindere mate, voor WO bachelor studenten.

master
Het vooruitzicht op een baan is voor verschillende van de HBO studies ronduit slecht. Volgens de keuzegids HBO voltijd  en de cijfers van Elsevier  geldt dit voor ongeveer drie kwart van de studies. Vele HBO’ers zullen zich nu gaan orienteren op een vervolgstudie in de vorm van een wo-master. Toen zij hun studie begonnen is hen veelal voorgespiegeld dat dit altijd nog tot de mogelijkheden zou behoren. Dit is nu zeker geen gelopen race meer. Hiervoor zijn verschillende redenen:
– Het niveau van het HBO sluit voor veel studies niet goed aan op een WO master.
– Veel van de masteropleidingen hanteren een pre-master. Dit zijn aanvullende vakken die de student moet volgen om een bepaald master te mogen doen. De eisen hangen af van de vooropleiding van de student, dit is logisch maar vergroot ook de onduidelijkheid. Het pre-master is vooral voor HBO’ers een groot struikelblok. Voor een pre-master van meer dan 30 punten kan de universiteit een hoger collegegeld vragen.
– In de “Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs” heeft de minister expliciet geregeld dat bachelor studenten niet meer automatisch toelatingsrecht hebben voor een master. Dit geldt voor WO en HBO studenten. De masteropleiding mag dus een selectie toepassen en deze criteria zijn soms wel, maar vaak ook niet, duidelijk.
– Ga je van een 4-jarige hbo-bachelor naar een 1-jarige wo-master, dan krijg je geen extra beurs meer. Als je al 4 jaar beurs hebt gehad, kun je voor een 1-jarige wo-master alleen nog lenen.

De doorstroom van HBO naar WO master wordt dus  met het huidige beleid ontmoedigd. Gelukkig werken sommige hogescholen en universiteiten wel samen om op dit gebied meer duidelijkheid en meer mogelijkheden te verschaffen bv Saxion en UTtwente. Het is van belang dat HBO’ers en WO studenten al in hun tweede jaar onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om doortestromen, ze kunnen hun keuzevakken en of minor hier dan nog op aanpassen.

Omdat de toegang tot de universiteit vaak niet zeker is en erg moeilijk, schieten nu de HBO (Professionele) masters als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn echter opleidingen die vaak in deeltijd en soms privé zijn. Bovendien zijn de meeste professionele masters gericht op economie, gezondheid en het docentschap. Conform het beleid van de minister is hier wel financiering voor mogelijk.

Een master te kiezen die bij je past! Een uitdaging!

 

Comments are closed.

 

Deel dit: